ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

Αν βάλει κανείς την άκρη του δακτύλου του μπροστά από το αυτί ανοιγοκλείνοντας το σαγόνι του, θα ψηλαφίσει την κίνηση αυτής της άρθρωσης μεταξύ της κάτω γνάθου και του υπόλοιπου κρανίου.
Παρόλο που είναι μια μικρή άρθρωση, η κροταφογναθική άρθρωση συχνά γίνεται εστία ενοχλημάτων με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς όταν πονάει, δυσχεραίνει τη μάσηση, περιορίζει το άνοιγμα του στόματος, παράγει ενοχλητικό θόρυβο (κλικ) και μπορεί να φέρει πονοκέφαλο και αυχεναλγία.
Ο γναθοχειρουργός με την εμπειρία του και την κατάλληλη διαγνωστική έρευνα θα εντοπίσει την προέλευση του προβλήματος και θα συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι απλή και ανώδυνη (ξεκούραση, αποφυγή σκληρών τροφών, επιθέματα, φυσικοθεραπεία, φάρμακα) η πιο πολύπλοκή όπως: χρήση οδοντικών ναρθήκων, ορθοδοντική θεραπεία, πλήρης οδοντική αποκατάσταση
Σε αυτή τη περίπτωση πιθανόν να χρειαστεί να παραπέμψει τον ασθενή σε άλλους ειδικούς που είναι αρμόδιοι για τις πάρα πάνω θεραπείες(όπως γναθολόγος η προσθετολόγος η Ορθοδοντικός).

Σπάνια θα χρειαστεί χειρουργική θεραπεία με την έννοια της αποκατάστασης του φθαρμένου δίσκου –μηνίσκου της άρθρωσης η άλλες πιο πολύπλοκες επεμβάσεις.
Η αρθροσκόπηση της κροταφογναθικής άρθρωσης είναι μία μέθοδος πολλά υποσχόμενη με ανάλογα αποτελέσματα με τις αρθροσκοπήσεις των άλλων αρθρώσεων του σώματος.
Γίνεται με μέθη η γενική αναισθησία και δεν απαιτείται νοσηλεία (επέμβαση μιάς ημέρας).Στο συγκεκριμένο αντικείμενο δεν έχουμε αποκτήσει εκπαίδευση και εμπειρία και δεν μπορούμε να προσφέρουμε τέτοια υπηρεσία.

Συμβουλή:
θόρυβοι η κρότοι στο άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος η κατά τη μάσηση οφείλονται κατά κανόνα σε ασύγχρονη κίνηση του μηνίσκου της άρθρωσης και δεν υπάρχει φόβος εξαρθρήματος γιαυτο μην πανικοβάλεστε.

 

Ασκήσεις για την άρθρωση της κατω γνάθου και τους μύς

Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο (χαλάρωσε) και χαμήλωσε τους ώμους σου.

Άφησε το σαγόνι σου ελεύθερο και πρόφερε τον ήχο ΕΜ!! Φροντίζοντας να μην εφάπτονται τα δόντια.

Κάνε jogging, δηλαδή άρχισε να κινείς το σαγόνι σου πάνω – κάτω με ελαφρές κινήσεις και το ίδιο αριστερά – δεξιά, χωρίς να εφάπτονται τα δόντια.

Άνοιξε και κλείσε το στόμα. Φέρε το σαγόνι σου όσο πιο μπροστά μπορείς και μετά προς τα πίσω. Επανέλαβε τις ίδιες κινήσεις αριστερά – δεξιά.

Επανάλαβε τις ίδιες κινήσεις του 4, αλλά κάνοντας αντίσταση με το χέρι σου, δηλαδή με κλειστή τη γροθιά εφαρμοσμένη στη βάση του σαγονιού άνοιξε το στόμα με τον αντίχειρα εφαρμοσμένο μπροστά στο σαγόνι κατά την κίνηση της γνάθου προς τα μπρος, με την παλάμη στα πλάγια του σαγονιού κατά την κίνηση της γνάθου αριστερά – δεξιά. Στο τελικό σημείο κάθε άσκησης κράτα το σαγόνι σου στη θέση αυτή για μερικά δευτερόλεπτα.

Άνοιξε το στόμα σου και βάλε τις άκρες των δαχτύλων σου στην κοπτική επιφάνεια των μπροστινών κάτω δοντιών. Πίεσε τα δάχτυλα προς τα κάτω και συγχρόνως προσπάθησε να κλείσεις το στόμα κρατώντας αντίσταση με τα δάχτυλα. Συνέχισε την προσπάθεια για μερικά δευτερόλεπτα.

Έλεγξε στον καθρέφτη αν η κάτω γνάθος, όταν ανοίγεις το στόμα σου, κινείται κατακόρυφα, χωρίς να αποκλίνει δεξιά-αριστερά. Κάνε το ίδιο έλεγχο όταν κινείς την κάτω γνάθο προς τα εμπρός. Προσπάθησε να αποφεύγεις κινήσεις που προκαλούν τον ήχο από την κροταφογναθική διάρθρωση (cliking).

Τελειώνοντας τις ασκήσεις, ξεκουράσου ανάσκελα 5’ με 15’. Χαλάρωσε και άφησε τη γνάθο σου ελεύθερη τονίζοντας τον ήχο ΕΜ!! Τα δόντια σου κατά κανόνα δεν θα έρχονται ποτέ σε επαφή μεταξύ τους, εκτός από τις ώρες του φαγητού.

Συμβουλή:

Κάθε άσκηση από τις παραπάνω, πρέπει να γίνεται 10 φορές συνέχεια και ολόκληρο το πρόγραμμα 2 φορές την ημέρα. Να αποφεύγεις τις κινήσεις που προκαλούν πόνο.

Θέλετε να κλείσετε Ραντεβού;

Επικοινωνείστε μαζί μας στο 210 6841900 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.