ΟΓΚΟΙ ΣΤΟΜΑΤΟΓΝΑΘΟ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Στην περιοχή των χειλέων, του στόματος, της άνω και της κάτω γνάθου καθώς και του τμήματος του προσώπου που αντιστοιχεί σε αυτά, μπορούν να αναπτυχθούν διάφοροι όγκοι (καλοήθεις και κακοήθεις) που προέρχονται από τα μαλακά μόρια, τις καταβολές των δοντιών ή από τα οστά των γνάθων.

Εικόνα 1.ελκος γλώσσας

Μια παρατεταμένη διόγκωση,ένα ελκος-πληγή στο στόμα που δεν επουλώνεται σε 7-10 μέρες η μια περίεργη διόγκωση των ούλων η ένα μούδιασμα του χέιλους θα πρεπει να εξετάζονται.

Η έγκαιρη ανακάλυψη των όγκων της στοματικής κοιλότητας και η άμεση θεραπεία τους είναι ουσιαστική για την καλή έκβαση του προβλήματος.

Εκτός από τη κλινική εξέταση θα πρέπει να γίνει βιοψία.

Εικόνα 2.έλκος κάτω χείλους

Ο υπεύθυνος γιατρός  μετά την προσεκτική κλινική εξέταση προχωρεί σε βιοψία (λήψη ενός μικρού τεμαχίου ιστών από την ύποπτη περιοχή) και το στέλνει στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Αυτό είναι χρήσιμο, όχι μόνο για να τεθεί η σωστή διάγνωση, αλλά και για να επιτρέψει στο ογκολογικό συμβούλιο  να ορίσει  το σχεδιο της θεραπείας κατά περιπτωση .

Η θεραπεία των καλοήθων όγκων είναι χειρουργική αφαίρεση και κατ εκτιμιση  άμεση αποκατάσταση ενώ των κακοήθων όγκων περιλαμβάνει εκτός από τη χειρουργική και ακτινοθεραπεία η και χημειοθεραπεία.Η διερεύνηση των όγκων απαιτεί Αξονική τομογραφία, Μαγνητική τομογραφία Pet Scan και άλλες περαιτέρω κλινικοεργαστηριακές μελέτες.

 

 

Ο ασθενής μετα από ολοκλήρωση των εξετάσεων και μελετών παραπέμπεται στο Ογκολογικό Συμβούλιο της κλινικής Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου του ΔΘΚΑ ΥΓΕΙΑ όπου εκτιμάται το πρόβλημά του συλλογικά και πολυπαραγοντικά από όλους τους ειδικούς της ομάδας ώστε να αποφασιστεί η καλλύτερη και βέλτιστη λύση στο προβλημα .
Η ομάδα των ειδικών αποτελείται από ειδικούς χειρουργούς όπως
ΩΡΛ χειρουργό,
Πλαστικό χειρουργό,
Γναθοπροσωπικόχειρουργό,
Ογκολόγο,
Ακτινοθεραπευτή,
Γναθοπροσωπικό προσθετολόγο,
Στοματολόγο,
Διατροφολόγο και Ψυχολόγο.

               

Χειρουργική αφαίρεση ογκιδίων στόματος – βιοψίες

Ογκίδια των βλεννογόνου του στόματος που μπορεί να έχουν εμφανιστεί είτε από κάποιο τραυματισμό(δάγκωμα)του βλεννογόνου είτε από μόνα τους χωρίς κάποια αιτία που να γνωρίζουμε είναι καλό να αφαιρούνται και να αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση.

Αυτό γίνεται πολύ εύκολα και ανώδυνα με τοπική αναισθησία στο ιατρείο μετά από μια πολύ σύντομη επέμβαση.

Η παραμονή ογκιδίων η άλλων βλαβών που δεν είναι φυσιολογικές στο στόμα λόγω των συχνών τραυματισμών από τη λήψη τροφής η γενικότερα τη συνεχή λειτουργία του στόματος υπόκεινται σε χρόνιο και συνεχή τραυματισμό που μπορεί να τους αλλάξει τη επιφάνεια και να τα μετατρέψει σε κακοήθεις νεοπλασίες.

Θέλετε να κλείσετε Ραντεβού;

Επικοινωνείστε μαζί μας στο 210 6841900 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.